ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΦΡΙΑΣ 
ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ 2016 







Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2016

Πηγή Φύλαρχος

Ύμνησε τη Γυναίκα της Παράδοσης ο Σύλλογος της Ζωφριάς










Παρούσες στην εκδήλωση και οι Τοπικές Σύμβουλοι της Δημοτικής Ενότητας Άνω Λιοσίων Λία Καψή και Μαρία Χριστοπούλου 
Εκεί και εκπρόσωπος του Συλλόγου Τριτέκνων 
Μ’ έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο τίμησε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο Σύλλογος της Ζωφριάς. Το βράδυ  της Τετάρτης 16 Μαρτίου, ο φιλόξενος χώρος του Συλλόγου αποδείχθηκε μικρός για να χωρέσει γυναίκες και άντρες, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που έμειναν όρθιοι. Το αποτέλεσμα όμως, τους δικαίωσε αναμφίβολα!
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους τη βραδιά άνοιξε η επί μια δεκαετία Πρόεδρος του Συλλόγου της Ζωφριάς Ευαγγελία Κωβαίου, η οποία αφού καλωσόρισε τον κόσμο, αναφέρθηκε στη φετινό περιεχόμενο της εκδήλωσης, που ήταν η ανάδειξη του πολύτιμου έργου των Γυναικών της παράδοσης, μέσα από τα γράμματα τις τέχνες και τον πολιτισμό! 
Φιλόξενη οικοδέσποινα η Ευαγγελία, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αθλητισμού και Πολιτισμού Γιώργο Μαυροειδή που όπως τόνισε είναι πάντα  στο πλευρό του Συλλόγου σε ότι του έχει ζητηθεί, με απτό παράδειγμα τη δωρεάν εκμάθηση  παραδοσιακών χορών, τον κάλεσε στο βήμα.

Ο Γιώργος Μαυροειδής από την πλευρά του, συνεχάρη θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Σύλλογο της Ζωφριάς για το έργο του, μίλησε για τη γυναίκα, μάνα, σύζυγο, αδελφή, με θαυμασμό και αγάπη.

Εν συνεχεία το Διοικητικό Συμβούλιο, επεφύλαξε μια εξαιρετική έκπληξη στην Πρόεδρο Ευαγγελία Κωβαίου  λίγο πριν ξεκινήσει το κυρίως μέρος της εκδήλωσης, θέλοντας να την επιβραβεύσει για τη δεκαετή προσφορά της, στη Ζωφριά αλλά και γενικότερα στο Πολιτιστικό Κίνημα της πόλης, καθώς η Ευαγγελία έχει διατελέσει και ιδρυτικό και εκλεγμένο μέλος του Συλλόγου «Νησιά Αιγαίου» από το 1989 έως το 1998 αλλά  και ιδρυτικό μέλος του Αιγέα.
Η «καλή μαγείρισσα»  του Συλλόγου  μάλιστα όπως αρέσει στα μέλη της Ζωφριάς, να αποκαλούν τη γνωστή μηχανικό του Δήμου Φυλής Ελένη Μισαϊλίδου, διάβασε κι έγραψε ένα συγκινητικό κείμενο αφιερωμένο στην Ευαγγελία και τον διαρκή αγώνα της, για την επίλυση των προβλημάτων και την ανάπτυξη της Ζωφριάς. 

Η έκπληξη κορυφώθηκε, καθώς μέσα στα λουλούδια  που πρόσφεραν στην Ευαγγελία Κωβαίου τα μέλη του χορευτικού, υπήρχε ένας πάπυρος με το κείμενο που έγραψε προς τιμήν της εκπροσωπώντας όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ελένη Μισαϊλίδου



 
Για το κυρίως θέμα της εκδήλωσης ανέβηκε στο βήμα η χοροδιδάσκαλος και ιδιαίτερα αγαπητό μέλος, του Συλλόγου, Αργυρώ Σπηλιοπούλου, η  οποία  αναφέρθηκε σε ιστορικές στιγμές και σε γυναίκες της Ελλάδας, που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Παράδοση και την ανέδειξαν μέσα από τη στάση της ζωής τους αλλά και το έργο τους. Ένα έργο που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του και συνεχίζεται με το ίδιο πάθος, ως σήμερα.
Μέσα από φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα της εποχής, δημοσιεύσεις και οπτικοακουστικό υλικό, η Αργυρώ Σπηλιοπούλου μίλησε για τις
Καλλιρόη  Παρέν, την πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια που ίδρυσε και την πρώτη γυναικεία εφημερίδα «Γυναικεία Εφημερίς» αλλά και το «Λύκειο των Ελληνίδων» που η δράση του συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αυξάνοντας διαρκώς τα μέλη του…
Τη Δόρα Στράτου ιδρύτρια του ομώνυμου συγκροτήματος Παραδοσιακών Χορών αλλά και του  Χοροθεάτρου στο Λόφο του Φιλοπάππου…  
Τη Δόμνα Σαμίου, εμβληματική ερμηνεύτρια της Παραδοσιακής μουσικής…
αλλά και τις Γλυκερία και Χάρις Αλεξίου που με τις ερμηνείες τους, ύμνησαν την Ελληνική Παράδοση. 
Αργυρώ Σπληλιοπούλου 1

Αργυρώ Σπηλιοπούλου 2


Και κάπως έτσι, έφτασε η στιγμή για το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς που ήταν η εξαιρετική ερμηνεύτρια Κατερίνα Παπαδοπούλου που ο Σύλλογος της Ζωφριάς την προσκάλεσε στον Δήμο Φυλής,  προκειμένου  να την τιμήσει για την πρόσφορά της στην Ελληνική παράδοση.  
Χαμηλών τόνων η τραγουδίστρια, δεν θέλησε να πει πολλά. Ευχαρίστησε το Σύλλογο για την πρωτοβουλία του, δεσμευόμενη να συνεχίσει να υπηρετεί με την Τέχνη της την Ελληνική παράδοση με το ίδιο πάθος.
 Η Κατερίνα Παπαδοπούλου έλαβε Τιμητική πλακέτα από τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και το έμβλημα του Δήμου Φυλής από τον Πρόεδρο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Γιώργο Μαυροειδή, ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο για την πρωτοβουλία του να την καλέσει στον τόπο μας. 

  Λίγα λόγια για την Κατερίνα Παπαδοπούλου 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ούτι και βυζαντινή μουσική και το 2000 απέκτησε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής.
Έχει εμφανιστεί σε συναυλιακούς χώρους, μουσικές σκηνές και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις τραγουδώντας και παίζοντας ούτι. Παράλληλα έχει τραγουδήσει στους δίσκους πολλών γνωστών καλλιτεχνών.
Συμμετείχε σε δύο κύκλους εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης, αφιερώματα στο ρεμπέτικο τραγούδι: «Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών» και «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς».
Το 2001 ηχογράφησε τον προσωπικό της δίσκο Τα τραγουδάκια μου πουλώ με τραγούδια από το Μελί της Μικράς Ασίας, τον οποίο παρουσίασε σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2008 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος με τίτλο Αμυγδαλάκι τσάκισα (Music Corner, 2008).
Πηγή: www.friendsofmusic.gr
Περισσότερες πληροφορίες: www.friendsofmusic.gr/katerina_papad



Αμέσως μετά, η συνεχίστρια της παράδοσης και το δραστήριο μέλος του Δ.Σ της Ζωφριάς Λέλα Κασνέστη, αλλά και η μικρούλα Ανδριάνα Κολοβού, ερμήνευσαν δυο υπέροχα παραδοσιακά τραγούδια. 
Λέλα Κασνέστη 

Ανδριάνα Κολοβού 


Το τελευταίο και ιδιαίτερα συγκινητικό κομμάτι της βραδιάς σε ότι αφορά στις τιμητικές διακρίσεις, περιλάμβανε την βράβευση των  Γυναικών του Δήμου Φυλής, που μέσα από τη δράση και το πολύτιμο έργο τους έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, με τη συμμετοχή και την ανιδιοτελή προσφορά τους μέσα από τους Παραδοσιακούς Συλλόγους.
Στο σημείο αυτό, η Πρόεδρος της Ζωφριάς Ευαγγελία Κωβαίου επεσήμανε ότι οι Παραδοσιακοί Σύλλογοι αποτελούν στολίδια, με τεράστια προσφορά για την πρόοδο του πολιτιστικού γίγνεσθαι του Δήμου και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζονται τη διαρκή στήριξη όλων μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας. 

Τιμήθηκαν οι:
Σύλλογος Κρητών 1983-2016
Άννα Μηλιωτάκη – 6 χρόνια προσφοράς
Σύλλογος Ηπειρωτών 1984-2016
Φρόσω Ρούμπα 20 χρόνια προσφοράς
Σύλλογος Θεσσαλών 1989 -2016
Πανάγου Νίκη 27 χρόνια προσφοράς
Σύλλογος Αρκάδων Φυλής 1990 – 2016
Βέρα Τσουμπρή  26 χρόνια προσφοράς
Σύνδεσμος Αιγαιοπελαγιτών «ο Αιγέας» 1998-2016
Σπυριδούλα Αναπλιώτη 27 χρόνια προσφοράς































Η βραδιά συνεχίστηκε με μουσικές και χορούς, από την Κρήτη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Αρκαδία και το Αιγαίο, προς τιμήν των Συλλόγων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αλλά και σπιτικό φαγητό, το οποίο επιμελήθηκαν με ιδιαίτερο κέφι και μεράκι οι κυρίες του Συλλόγου.